Kapa kakel och klinker

På den här sidan hittar du matnyttig information för projekt som inkluderar att kapa kakel eller kapa klinker samt för att borra i samma material. Du får råd om olika typer av verktyg som används för detta och vad du ska tänka på kring säkerhet när du utför jobb som dessa.

Kapa kakel med kakelskärare

En kakelskärare är ett verktyg som används för att beskära kakelplattor eller klinker. Kakelskäraren kan användas för att skära i raka linjer eller följa kurvor och kan justeras för olika tjocka kakelplattor. För att kapa kakel med en kakelskärare, börja med att ställa in kakelskärarens höjd och vinkel på det kakel som ska kapas. Placera kaklet på skärbordet och tryck ner det mot skärbladet. Tryck sedan ner kakelskärarens handtag, fortsätt trycka ner handtaget tills kaklet är kapat till önskad storlek och form.

Enklare jobb med kakelsåg

En kakelsåg är ett verktyg för att kapa kakel- och klinkerplattor. Kakelsågar är vanligtvis mer lämpliga för stora plattor och tjocka klinker då de har kraftfullare motorer och kan klippa genom hårdare material. Dessa maskiner är också mer precisa och kan ofta göra skär med mindre rörelse, vilket gör det lättare att få ett jämnt och precist resultat. Kakelsågar kan användas för att skära plattor i specialformer som rundade hörn eller mönster. Dessa maskiner är mer kraftfulla och kräver oftast mer erfarenhet att använda än kakelskärare.

Borra hål i kakel med diamantborr

För att få till runda hål i kakelplattor med en diamantborr, börjar du med att markera platsen där hålet ska borras. Sedan borrar du försiktigt med diamantborren. Använd vatten för att kyla borren och smörja borrningen för att undvika att kakelplattan spricker. När hålet är tillräckligt stort får du kakelplattan på plats runt röret genom att föra in röret i hålet. Skydda dina ögon med skyddsglasögon och tänk på säkerheten när du borrar i kakelplattor och klinker.

Tänk på säkerheten

När du borrar i kakel och klinker är det viktigt att tänka på att det kan leda till sprickor i materialet och att det kan skapa damm som kan vara skadligt för lungorna. I och med detta ska du använda skyddsutrustning när du borrar i kakel och klinker. Skyddsutrustningen består lämpligen av skyddsglasögon och andningsmask. Ska maskinen användas i arbetssyfte är det bra att läsa Arbetsmiljöverkets sida om arbete vid stenstoft innan användning.

Läs mer