Köpa byggställning – 9 saker att ha koll på inför köpet

Här får du som funderar på att köpa byggställning svar på de vanligaste frågorna om vad som är bäst och vad du behöver ha koll på inför köpet.

01 Är det bäst att hyra eller köpa byggställning?

Att köpa sin egen byggnadsställning är absolut bäst om arbetet beror på vädret eller om du ska göra jobbet själv i mån av tid. Till exempel om du själv ska måla om huset en svensk sommar och bara är ledig på helgerna.

Ska du ta in en byggfirma eller vet att jobbet kommer hinna bli klart snabbt är det oftast mer prisvärt att hyra byggnadsställningen. Helst genom din entreprenör så att du slipper montera den själv.

Skyddsnät för säker användning av byggställningar

Det är viktigt att värna om säkerheten vid användandet av byggställningar. Föremål kan falla ned från ställningar och vid minsta snedsteg kan till och med personer som arbetar i ställningarna tappa balansen – något som innebär en stor fara. Säkra upp byggställningen med hjälp av skyddsnät. På Scancord.net finns ett brett sortiment av skyddsnät i olika modeller, för olika användningsområden. Här hittar du bland annat fallskyddsnät, säkerhetsstaket, sidoskyddsnät och nedfallsskärmar av högsta kvalitet – perfekt för att öka säkerheten på och runt byggställningar.

Hyra Rullställning

Att hyra en rullställning eller byggställning kan ofta vara mer ekonomiskt än att köpa inom ett byggföretag. Anledning är att mängden utrustning kan variera väldigt mycket mellan säsonger. Ibland behöver man en aliminiumställning, målarställning eller rullställning vilket betyder att man måste ha stora lager för sin utrustning som sedan kan bli överflödig om projekten in minskar. Däreför använder många byggfirmor möjligheten att hyra rullställning från aktörer som Cramo så att de slipper ha ett eget lager av ställningar och annan utrustning.

man som monterar en byggställning

02 Vad kostar det att köpa byggställning som räcker runt huset?

Räkna ut hur mycket byggnadsställning du behöver så här:

  1. Mät husets höjd för att avgöra om du behöver 4 eller 6 meters arbetshöjd. (se frågan ”Vad är byggställningens arbetshöjd?” här under).
  2. Mät runt huset för att få hela omkretsen.
  3. Räkna med att en ställning för ca 13 000kronor räcker antingen:

a) 3 meter på bredden med arbetshöjd 6 meter

eller

b) 6 meter på bredden med arbetshöjd 4 meter03 Vad kostar en byggställning?

Räkna med runt 13 000 kronor för ett litet villapaket som täcker 26m² arbetsyta om du ska ha en byggställning för hemmabruk. Behöver du ställningen i jobbet räkna med 18 000 kronor och uppåt.

04 Vad är byggställningens arbetshöjd?

Från den översta plattformen når du ungefär två meter upp. Plattformens höjd plus dom två meterna utgör det som kallas arbetshöjd. Om den övre plattformens höjd är två meter är byggställningens arbetshöjd alltså fyra meter.

05 Hur bred är en byggställning?

En byggnadsställnings sektioner ligger ofta på tre meters bredd och bygger ofta antingen 73 cm eller 109 cm på djupet. Se till att det finns tillräckligt med plan yta för att få plats med hela byggnadsställningen.

06 Hur stor byggställning behöver jag?

Se till att du kan stå på översta plattformen och nå utan att klättra upp på något ytterligare, annars kan skyddsräckena bli för låga och tappa effekt.

07 Hur mycket väger en byggställning?

Räkna med runt 170kg för 3x6 meter eller cirka 360kg för 9x6 meter om du väljer en byggnadsställning gjord av aluminium (stålställningar är tyngre). En sådan kör du hem på släpkärran.

08 Kan jag förvara byggställningen utomhus?

Ja, den ska tåla alla väder. Kolla med tillverkaren för att höra vad de har för garantier.

09 Får vem som helst bygga ställning?

Ja, du som privatperson får lov att montera byggställningen själv. Men om ställningen däremot ska monteras på en arbetsplats måste du ha särskild utbildning. Läs Arbetsmiljöverkets regler kring att bygga ställningar i sin helhet här.